POTEK OKUŽBE

Da bi pršlo do okužbe, mora telesna tekočina (sperma, kri, nožnični izločki) z zadostno količino virusa vstopiti v telo.

16-letnica ima spolni odnos s partnerjem, ki je okužen z virusom in tega ne ve. Po 2-6 tednih od okužbe se pri njej, kot pri 50-90% okuženih, pojavijo simptomi, ki jih imenujemo akutni hiv sindrom.

Za to fazo nastopi obdobje, kjer je posameznik popolnoma brez simptomov, ki lahko traja tudi do 10 let. Medtem, ko ima posameznik druge partnerje, ki jih nevede okuži. Nato nastopi tretja faza, kjer se nezdravljena okužba s hiv-om spremeni v aids, s tem pa se pojavijo tudi druge zdravstvene težave.

SIMPTOMI AKUTNEGA VIRUSA
Težave so lahko zelo različne; od blagih, prehladu podobnih znakov z otečenimi bezgavkami, do srednje težkih, podobnih gripi, razvije pa se lahko tudi vnetje možganskih ovojnic itd. Simptomi so lahko podobni simptomom nekaterih drugih spolno prenosljivih okužb. Stres in zaskrbljenost pa lahko povzročita nekatere simptome celo, če do okužbe sploh ni prišlo.

Če se pojavita samo eden ali dva od navedenih simptomov, po vsej verjetnosti ne gre za akutni hiv sindrom. Navedeni simptomi niti niso zanesljiv način diagnosticiranja okužbe s hiv-om. Dvajset odstotkov oseb, ki se okužijo, nima nobenega od teh simptomov. Poleg tega noben od teh simptomov sam po sebi ne pomeni, da imaš hiv. Samo, če se hkrati pojavi več simptomov IN si bil pred kratkim izpostavljen morebitni okužbi, so ti simptomi LAHKO povezani s hiv-om.

OBDOBJE PO AKUTNEM HIV SINDROMU:
Simptomi akutnega hiv sindroma postopoma minejo, nato pa nastopi brezsimptomatsko obdobje okužbe, ki v povprečju traja od 8 do 10 let.
Takrat oseba s hiv-om nima posebnih zdravstvenih težav.

Nekoliko pogostejše so lahko glivične okužbe, določene kožne težave, povečane bezgavke pa lahko ostanejo še iz obdobja akutnega hiv sindroma. Če se v tem obdobju pri posamezni osebi ne odkrije okužbe in ne prične z zdravljenjem, imunski sistem nezadržno propada in se postopoma razvije aids.

Ker je posameznikov imunski sistem močno ošibljen, se njegovo stanje slabša in se pojavljajo mnoge druge zdravstvene težave. V končni fazi lahko pride do popolne shujšanosti, napredovanje rakavih obolenj, aids demenca ter na koncu smrt.

Nezdravljen hiv se razvije v aids

Zavedati se moramo, da se posledice okužbe s hiv-om lahko odrazijo na vseh človekovih organskih sistemih.
Pri nezdravljenih osebah se aids v povprečju razvije približno 10 let po okužbi. Okužba s hiv-om je, žal, še vedno kronično obolenje, ki pa ga z discipliniranim jemanjem zdravil in rednimi kontrolami pri specialistih ali specialistkah hiv pozitivne osebe vedno lažje obvladujejo

Close Menu