PRENOS OKUŽBE

Na okužbo pa še vplivajo nekateri drugi dejavniki, kot so količina virusa in mesto vstopa virusa (anus, vagina, idr.) ter prisotnost drugih spolno prenosljivih bolezni. Če ima posamezniki pred okužbo že katero drugo SPB, to poveča verjetnost, da se ob prisotnosti hiva izpostavljen posameznik okuži.

Kako se okužim preko spolnega odnosa?

Najpogostejši način prenosa hiva je s spolnim odnosom.

Vendar tveganje ni enako za vse vrste spolnega odnosa, prav tako pa na verjetnost prenosa vplivajo določeni dejavniki o katerih izveš več v zavihku Ukrepaj takoj – potek okužbe.

 Vrsta spolnega odnosa, kjer je tveganje za okužbo s hivom največje, je analni seks. Tveganje za okužbo z virusom, ki ga povezujemo z vaginalnim seksom, je manjše kot pri analnem seksu.
Pri oralnem seksu, pa je na splošno verjetnost za okužbo z virusom nična oz. zelo majhna. Ne moremo pa izključiti možnosti, saj se verjetnost občutno poveča, kadar ima posameznik ustne razjede, krvaveče dlesni, genitalna vnetja ali prisotnost drugih vidnih ali nevidnih spolno prenosljivih bolezni.

PowerPoint Presentation

A – angl. ABSTAIN. Abstinenca ali vzdržnost od tveganih spolnih odnosov. To pomeni odlaganje prvega spolnega odnosa in
vzdržnost od priložnostnih spolnih odnosov brez ustrezne zaščite.

B- angl. BE FAITHFUL. Bodi zvest/-a oz. zmanjšaj število partnerjev. Več kot imaš spolnih partnerjev, večja je verjetnost, da boš imel partnerja, ki je okužen s hivom ali drugo obliko spolno prenosljive bolezni.

C – angl. CONDOM USAGE. Redna in dosledna uporaba kondoma.

D – angl. DON’T DO DRUGS. Dosledno menjavanje igel pri uporabi drog ali prenehanje z uporabo drog. Ni dovolj, da uporabnik drog uporablja čiste igle in drugi pribor, pač pa, da tega ne souporablja z drugimi uporabniki.

Kako se okužim s krvjo?

Do prenosa virusa krvi lahko pride na dva načina. Prvi možno način je prenos zaradi souporabe pribora za injiciranje prepovedanih drog (npr. igel). Drug način, pa je okužba v kliničnem okolju, kjer ne zagotavljajo brezkužnih pogojev, varne krvi, krvnih priporavkov, celic, tkiv, ali organov za presajanje. S pomočjo doslednih testiranj je dan danes tveganje za okužbo z virusom preko transfuzij, krvnih pripravkov, celic, tkiv in organov za presajanje zelo majhno. Medtem pa posamezniki, ki pribor za injiciranje prepovedanih drog souporabljajo, spadajo v skupino z višjim tveganjem za prenos in širjenje okužbe s HIV.

Kako pa droge in alkohol vplivajo na okužbo?

Kadar je posameznik pod vplivom alkohola ali drugih drog lahko sprejema tvegane odločitve, ki povečajo verjetnost za okužbo z virusom (npr. spolni odnos brez uporabe kondoma ali deljenje igel za injiciranje drog).

 Pitje alkohola in uporaba tako imenovanih »klubskih drog« (ekstazij, ketamin, poppersi in GBL/GHB) spremenijo našo presojo in ovirajo pri odločitvah o spolnih odnosih ter uporabi drugih drog. Obstaja večja verjetnost za nezaščiten spolni odnos in večje število spolnih partnerjev, prav tako pa je pod vplivom alkohola in/ali ostalih drog lahko otežena uporaba kondoma na pravilen način.

Takšna vedenja povečajo verjetnost za okužbo in zmanjšajo sposobnost za pravilne varne odločitve. Zato je pomembno, kadar se odpravljaš na dogodke, kjer veš da bo prisoten alkohol in/ali druge droge, imej s sabo vedno kondom, saj tako lahko zmanjšaš verjetnost za okužbo.

Ali lahko mama okuži otroka?

90% primerov otrok (do 15 leta), ki so okuženi z virusom v sub-saharski Afriki, so se okužili s tako imenovanim vertikalnim prenosom, to je z matere na otroka. Prenos virusa iz matere na otroka je v razvitih državah zelo redka, a vseeno je pomembno, da se zavedamo tudi tega tveganja. Hiv se na otroka lahko prenese pred porodom (v 10%), med porodom (v 75%) ali po porodu z dojenjem (v 15%).

Obstaja preventivna metoda?

Obstajajo tudi preventivne metode v obliki tablet, ki jih posameznik zaužije, če sumi, da bo ali je bil izpostavljen virusu.
To sta PrEP in PEP, preventivni metodi zmanjševanja tveganja za okužbo s hiv.

PrEP dnevno zaužije posameznik, ki sumi, da bi lahko bil izpostavljen okužbi s hivom.

PEP pa zaužije takoj za tem, ko sumi, da je bil izpostavljen virusu – v časovnem okvirju 72 ur (3 dni).
To zdravilo se naj uporablja samo v nujnih primerih!

Close Menu