SI PRIPRAVLJEN?

V nadaljevanju reši vprašanja, pri katerih preveriš svoje znanje o spolno prenosljivih bolezni in varni spolnosti.

0%

Hiv lahko prizadane le določeno skupino ljudi.

Correct! Wrong!

Vsakdo se lahko okuži z virusom hiv, zato je pomembno, da se zavedaš stvari, ki lahko ogrozijo tvoje zdravje. Prav tako ne misli, da lahko ugotoviš, ali druga oseba živi z virusom hiv samo s pogledom nanjo. Ljudje, ki živijo z virusom hiv, so enaki kot vsi ostali.

Katera izmed naštetih tekočin ne vsebuje virusa hiv?

Correct! Wrong!

Hiv v potu ni prisoten. Zato se virusa ne more prenašati kadar je naša koža v stiku s kožo posameznika, ki je okužen z virusom – na primer z dotikom ali objemom.

Ugriz žuželke lahko prenese hiv.

Correct! Wrong!

Ugriz žuželk ne more prenašati virusa hiv. Ko nas insekt (kot npr. komar) ugrizne in prične sesati našo kri, pri tem ne vbrizga krvi zadnje osebe, ki jo je ugriznil.

Katera od naštetih metod preprečuje okužbo z virusom hiv ali drugo spolno prenosljivo boleznijo?

Correct! Wrong!

Kondomi so eden izmed najučinkovitejših načinov preprečevanja hiv! Kontracepcijske tabletke lahko preprečijo samo nosečnost. Prav tako tuširanje po spolnem odnosu ali metoda umika ne preprečita okužbe.

Ali je mogoče, da starša, ki sta hiv pozitivna imata otroka, ki je hiv negativen?

Correct! Wrong!

Antiretrovirusna zdravila, ki jih nosečnica jemlje med nosečnostjo in dojenjem, lahko preprečijo prenos virusa hiv iz matere na otroka. Zato starši, ki živijo z virusom hiv, lahko imajo popolnoma zdrave otroke.

Kakšno nalogo ima Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP)?

Correct! Wrong!

PrEP so tablete, ki jih zaužije hiv negativen posameznik. Kadar je zdravilo uporabljeno tako, kot je predpisano, je to zelo učinkovito pri preprečevanju okužbe z virusom hiv.

Pri analnem seksu …

Correct! Wrong!

Pri analnem seksu je tveganje za okužbo večje, saj so tkiva, ki tvorijo anus bolj občutljiva kot tista v vagini, kar pomeni, da pride hitreje do poškodb tkiva in s tem do krvavitev. Kar pa pomeni večje tveganje za okužbo. To je razlog, zakaj je pomembna uporaba lubrikanta na vodni, saj je takrat trenje manjše.

Kaj je Post-Exposure Prophylaxis (PEP)?

Correct! Wrong!

PEP je protiretrovirusno zdravilo, ki ga je potrebno vzeti v roku 72 ur po izpostavitvi virusu, da preprečimo okužbo.

V kolikor uporabnik drog uporablja čiste igle in drugi pribor, potem tveganje za okužbo s hiv ne obstaja.

Correct! Wrong!

Pri injiciranju drog, je uporaba čistih igel nujna! Vendar je prav tako pomembno, da se igel in ostalega pribora ne deli z drugimi uporabniki.

Pred čem te lahko zaščiti uporaba kondoma?

Correct! Wrong!

Kadar kondome uporabljamo dosledno in pravilno, nas lahko zaščitijo pred nosečnostjo, virusom hiv in ostalimi spolno prenosljivimi boleznimi. Poskrbi, da jih uporabljaš vsakič, ko boš imel spolni odnos.

Da povečamo zaščitenost kadar uporabljamo kondom lahko …

Correct! Wrong!

Če želiš biti še posebej zaščiten, je najbolje, da se o dodatnih možnostih zaščite pozanimaš pri osebnem zdravniku, ki ti bo podal vse pomembne informacije. Pomembno pa je, da ne povečate števila kondomov, ki jih uporabljate istočasno! Z dvema kondomoma naenkrat nastane trenje, zaradi česar se poveča verjetnost, da počita. S tem pa tvoja zaščitenost zmanjša. Prav tako je umivanje notranjosti vagine ali anusa odsvetovano, saj lahko to povzroči draženje in vnetje, ki pa lahko poškoduje steno anusa ali vagine, zaradi česar postaneš bolj občutljiv za okužbo.

Kviz o Hiv-u:
Rezultat
Če si dosegel vse točke, ti čestitamo. Z odliko si prestal naš kviz, deli svoje znanje med ostale. Če si dobil več kot 9 že veš veliko, vendar tvoje znanje še ni popolno. Če si dobil 8 ali manj kot 8, še nisi pripravljen. Zato je pomembno, da si ponovno prebereš zavihke MISLI PREJ in UKREPAJ TAKOJ ter nato poskusi izboljšat svoj rezultat.

Share your Results:

Close Menu